NE – nationalencyklopedin säljer nu sin tjänst i flera paket

Uppföljning till mitt inlägg i oktober 2016 Nationalencyklopedin och WordFinder – ägarförhållanden och deras e-tjänster.

Jag kan bekräfta att från den 10 nov (sista svarsdatum var 21 novemeber) erbjuder BIBSAM-konsortiet NE uppdelat i tre olika paket:
– paket 1: upplagsverket och andra produkter
– paket 2: ordböckerna från bl.a. Nordstedts
– paket 3: paket 1 + 2

Jo, jag fick ett mejl (13 januari 2017) från Hubert Kjellberg, VD på NE. Han vill bl.a. förtydliga detta:

“NE driver Brockhaus i Tyskland, Österrike och Schweiz. Det förvärvet är till för att expandera på den tyskspråkiga marknaden, inte för tysktalande i Sverige.”

Vem som nu trodde det senare? I årsredovisningen från 2015 står det ordagrant:

“Etableringen i Tyskland medför att motsvarande NE Nationalencyklopedin AB:s tjänster i Sverige även kommer att erbjudas mot den tysktalande marknaden”.

Därför skrev jag 24 oktober: “Detta för att kunna erbjuda NE:s tjänster i Sverige för den tysktalande marknaden…” och har nu förtydligat vilka länder det främst gäller, om nån inte visste: (dvs. främst Tyskland, Lichtenstein, Österrike, Schweiz).

Han säger också att det nu går alldeles utmärkt att beställa ordböcker och encyklopedi separat. Gäller alltså inte bara BIBSAM-konsortiet. Alltså en ändring sedan förra året. Biblioteksbladet skrev 15 september 2016:

“En skola kan inte prenumerera på enbart uppslagsverket. Istället säljs ett paket med totalt nio tjänster, såsom ett ordlexikon, språkundervisning i bland annat spanska och tyska och en play-tjänst.”

Ang. prishöjningar tillägger han:

“Prishöjningarna föregås av en diskussion med kunderna. Vill de inte ha fler tjänster så faktureras samma belopp som året innan (ibland med KPI-justeirng). De flesta bibliotek har tillgång till Världens religioner, Världens länder, ordböcker, e-språk m.m. förutom encyklopedin. Många relaterar till Nationalencyklopedin (och produkten encyklopedin) och inte tjänsten NE.se (som innehåller ett tiotal tjänster).”

Ang. Norstedts ryska ordbok som fortfarande finns hos Wordfiner meddelas att:

“Gällande Norstedts ryska ordbok har Wordfinder denna tillgänglig till den 31/12 2017.”

Läs också inlägget av Paulina Sjöberg, gymnasiebibliotekarie i Ystad i BBL 10 novemeber 2016:”Erbjud alla barn ett nationellt uppslagsverk“.

Advertisements